Tudefjæs

Tudefjæs

Joakim er ikke særlig modig. Heldigvis er der ikke så mange der ved det. Ikke en gang hans bedste ven, Alexander, som vil have Joakim med på fodboldlejr. Så Joakim gør sit bedste for at skjule, at han faktisk ikke rigtig tør tage af sted.

Men en dag bliver Joakim virkelig sat på en prøve, da en farlig forbryder er flygtet fra et nærliggende fængsel. Og pludselig står forbryderen ude foran Joakims hoveddør!

'Tudefjæs' handler om et andet slags mod, end det vi tror, at vi kender.


Carlsen 2005


Denne nye lille roman af den produktive Daniel Zimakoff handler om at være bange og om mod. 9-årige Joakim og hans ven Alexander er bedste venner. Joakim er lidt af en bangebuks og kaldes for Tudefjæs af de store drenge. For at skjule, at han er bange for at tage til udlandet på en fodboldtur med de andre børn, siger Joakim, at hans forældre ikke har råd. Derfor samler J. og A. (Der ikke kende J.´s angst) flasker, så J. kan få penge til turen.

En dag er de to drenge alene hjemme under et strømafbrud. En farlig forbryder er sluppet løs, og da drengene pludselig står ansigt til ansigt med ham, viser J., da vennen bliver truet, at han, selvom han er bange, også besidder noget mod. Denne lille ikke helt sandsynlige spændingshistorie er fortalt i et letflydende veloplagt og godt sprog, og den er tilpas spændende og uhyggelig til, at målgruppen nok skal hænge ved.

Målgruppen er de 9-10-årige (drenge), som søger nye udfordringer efter de første let-læsningsbøger. Historien er illustreret og underbygget med gode, stemningsskabende stregtegninger af Claus Rye Schierbeck, som vi bl.a. kender fra Emma-bøgerne af Sys Matthiesen. Selvstændig læsning fra cirka 9 år.

Af Torben Wilhelmsen Lektørudtalelse (05/08)

 


' ... bogen tager nogle gode temaer op om det at være bange, og hvad det vil sige at være modig. Den runder også fint, hvad et godt venskab vil sige, og at det at være ærlig også er en del af et venskab - og af at være modig. Bogen bliver fint suppleret af Claus Rye Schierbecks flotte illustrationer. Den bløde streg gør de ellers dramatiske illustrationer lidt tegneserieagtige, og der er ingen tvivl om, at de vil gå rent ind hos målgruppen. En fin og handlingsrig bog for de lidt yngre læsere.

MARIA ERIKSEN - BØRN og BØGER nr. 3 2005

 


Halvt oppe af kuverten blev anmeldereksemplaret grebet ud af hænderne på mig i et intercitytog.

Den tiårige bogtyv lod sig straks opsluge af læsningen, så selv ikke et til turen indkøbt Anders And-blad og en pendulerende togstewardesse med knitrende slikposer forstyrrede koncentrationen et øjeblik. Da bogen blev lukket efter sidste side, kunne jeg forstå på 4.-klasse-eleven, at bogens forside og titel havde appelleret kraftigt. På et tidspunkt, kort før Odense, havde han overvejet at holde en læsepause. Det kom dog aldrig så vidt på grund af en overraskende drejning i handlingen.

Joachim er et rigtigt »Tudefjæs«. Han tør hverken spille seje computerspil, overnatte ude eller gå ned i kælderen. Hans bedste ven, Alexander, skal helst ikke vide noget, så Joachim må lyve og dække over sit manglende mod. En farlig begivenhed med en undsluppen forbryder får imidlertid vendt op og ned på drengenes roller.

Stilen og handlingen er medrivende i den velkomponerede krimi om to drenges venskab, roller og udvikling. Forfatteren har en nutidig sprogtone, fri for det popsmarte, med et dejligt poetisk strejf.

Claus Rye Schierbeck har illustreret billedromanen med udtryksfulde, sort-hvide tegninger, der i skygge- og lyseffekter fører læseren endnu tættere på personerne og de uhyggelige begivenheder.

Dygtige 2.-klasse-læsere og drenge og piger i 3. og 4. klasse vil ubesværet kunne identificere sig med hovedpersonerne og vil føle sig underholdt af historien. Som højtlæsningsbog kan bogen anbefales fra børnehaveklassen.

Anmeldt af: Hanne Probst