Panik

Panik
8 NOVELLER OM AT VÆRE UNG OG BANGE FOR IKKE AT VÆRE GOD NOK (I ANDRES ØJNE), OM AT VÆRE FARLIGT FORELSKET OG AT VÆRE USIKKER(NÆSTEN) ALTING, IKKE AT TURDE FØLE DET, MAN FØLER, OG AT VOVE SIG UD, HVOR DER ER RET LANGT NED.

Gyldendal 2019 - også som E-Bog, hent en prøve her og som lydbog, hør en prøve her.


Kort om bogen
Otte hverdagsrealistiske noveller for unge fra ca. 13 år og op, om kærlighed og usikkerhed, ensomhed og venskab, og om hvor svært det er at blive det menneske man gerne vil være

Beskrivelse
Otte noveller af Daniel Zimakoff om noget af det svære ved at være ung. Alle novellerne kredser om usikkerhed, manglende selvtillid, gruppepres og det svære ved at turde være den man er, og stå ved det overfor vennerne. Vi møder unge der er forelskede i bedste venners kærester, er sure på forældre der skal skilles, en ung mand er hemmeligt forelsket i sin bedste ven og en anden tør ikke indrømme han er jomfru. Hovedpersonerne er både drenge og piger

Vurdering
En virkelig fin og hverdagsnær novellesamling, der både er let at læse og samtidig er ordentlig kvalitet. Novellerne er korte og på den måde også overskuelige for unge der skal overtales lidt til at læse. Tematikkerne kredser om relevante følelser, som de fleste unge støder på. Bogen vil med stor fordel kunne bruges i undervisning. Alle novellerne er glimrende eksempler på, hvor nemt det er selv for gode mennesker at komme til at gøre noget forkert eller opføre sig dårligt, når man er usikker og umoden. Der er eksempler på unge der finder styrke og på andre der ikke gør, og alle novellerne får en til at tænke over, hvordan man selv ville tackle den slags problemer

Andre bøger om samme emne/genre
Andre noveller for unge kan fx være Lige nu og Jeg begyndte sådan set bare at gå

Til bibliotekaren
Anbefales varmt til alle ungdomshylder. I høj grad også til plcér, der er meget gods for lærere i denne novellesamling

Lektør: Julie Arndrup


Fuld af tidens væren

Daniel Zimakoffs novellesamling Panik, der rummer undervisningspotentiale, kommer godt omkring i det at være ung.

Daniel Zimakoff kan det med at skrive os ind i hverdagens afkroge og hjørner, som det foregår helt reelt og med et stærkt element af tidens væren, når man er ung, og verden åbner sig elskeligt, åbenhjertigt og brutalt - uden at det hele kammer over, skønt alvorligt nok!

Som i den indledende novelle Farlig forelsket, hvor kærligheden og jalousien er på spil, og hvor den forsmåede kæreste tænder af, og voldens mest modbydelige ansigt viser sig.

I Indbruddet er ønsket så stort om at få anerkendelse og bare at være sammen med, at alt sættes ind - men det hele vendes genialt og overraskende på hovedet.

Ikke lutter lykke
Love me Tinder har intet med Elvis at gøre, sic!, men er en fin lille tekst om den besværlige kærlighed og dens besværlige følgesvend sex - og her er det endda den første gang med alle de vanskeligheder, det medfører - men det fortælles så fint.

Hjulene på bilen, ja, man synger næsten spontant med, men det er en novelle om noget helt andet end børnesangen.
Vi er på vej til skolefest - 9. klasse - og vores jeg-fortæller er sat af, nærmest ekskluderet af pigeflokken. Men så er der Nikoline, hun er sej og med på det hele og skaffer aftenens opvarmningssprut til de to.
De allierer sig ved festen med Magnus fra klassen, men alle tre smides ud på grund af druk. Herfra går alt galt, med dårlig seksuel debut, hævnaktion mod lærerbil med ulykke til følge, og så er politiet involveret - så hurtigt kan alt skride.

I Lines arm lyver ikke er vi på efterskole. Hun har drømmen om her at finde den første kæreste med alt, hvad det indebærer. Det lykkes delvis, men måske var det ikke det ventede.
Dog er noget lykkedes, og noget har ændret sig, for til slut står: en fremmed piges blik mødte mit, da hun så sig i spejlet.

Det uventede
Titelnovellen Panik er en på mange måder tankevækkende fortælling om den svære kærlighed, der slutter, og hvordan tilfældet kan bringe tilfældige skæbner sammen i en samtale om kærligheden, tvivlen og døden. En følsom, fin sag - og overraskende.

I novellen Selvfølgelig møder vi det umage vennepar Lukas, barn af Jehovas Vidner, og Nikolai, en fyr med styr på det hele, piger, ny scooter, wheeds, fodbold - begge er de 16.
Der er fest forude, og der tankes op med rom, cola og smøger. Men fulde ved indgangen betyder afvisning, de kører nu derudaf, vælter på en mark, og der opstår et erotisk rum imellem dem.
Den slutter flot, som den indledte: Det bliver mellem os, sagde de begge - selvfølgelig!

Udfordringen er slutnovellen, hvor tre gymnasiedrenge pubertært giver hinanden vanvittige prøvelser. Det sidste og her skæbnetunge forsøg går ud på at stjæle et par trusser hos den nye og dejlige, kvindelige lærer.
Efter store anstrengelser og ståhej går det galt - rigtig galt, og en af de tre ender tragisk i kørestol.

Samlet set er det en række fine noveller med store undervisningspotentialer. Hermed anbefalet.

Anmeldt af Kent Poulsen

Daniel Zimakoff E-mail: daniel@danielzimakoff.dk Telefon: 31711956