Desertørerne

Desertørerne

"Valde lænede sig ud ad vinduet og så efter raketten. Den slog et venstresving og styrede som et varmesøgende missil lige mod ... shit! Lige mod en knallert, der kom drønende uden om to drenge på cykler. Fyren så intet. Han sad med hovedet drejet tilbage ..."

Valde er flyttet fra lejlighed på Amager til hus i Helsingør. Et skridt op ad den sociale rangstige, mener hans forældre. Men bare fordi man flytter tættere på skov og strand, slipper man ikke for idioter. Valde stifter i hvert fald hurtigt bekendtskab med den lokale minushjerne. Det betyder krig. Heldigvis får han hjælp af Nik og Burger.

 


Gyldendal 2005


Valde(mar) er flyttet med sin familie fra Amager til Helsingør for at komme væk fra lidt begyndende småkriminalitet. Det varer dog ikke længe, før han har skaffet sig en fjende på det nye sted. Men han finder også et par gode kammerater i Nik og Burger. Nu gælder det om at klare sig over for den noget ældre Mikael der bruger alle midler for at dukke de yngre drenge, og i krig og kærlighed gælder alle kneb.

En af Valdes store interesser er at klatre, og kampen mellem drengene afgøres definitivt under en klatrekonkurrence. Netop beskrivelsen af klatring som sportsgren er spændende. Bogen er en traditionel drengebog, hvor handlingen udspilles i et nutidigt miljø. Her er Playstation, mobiltelefoner og SMS en naturlig del af hverdagen. Valde oplever også en spirende forelskelse i Burgers storesøster der dog er mere interesseret i Mikael, indtil denne afslører sit sande jeg.

Målgruppen er Valdes jævnaldrende, 11-14-årige drenge, der kan identificere sig med hovedpersonerne og skildringen af drengeliv anno 2005. Slutningen lægger op til en fortsættelse om Valde, vennerne og den dejlige Simone

-Ulla Møller Folkeskolen


Der er skrevet mange historier om at være ny i byen. Man skal have nye venner, man skal tilpasse sig hierarkiet, og man skal finde ud af det med det andet køn. Denne bog er hverken exceptionelt god eller dårlig i genren. Det er gedigen ungdomslitteratur fra drengevinklen, en spændende historie om klatring og hævntogter.

Drengen Valde, som er flyttet fra København til Helsingør, kommer på tværs af byens bølle Kalen, og sammen med sine to nye venner tager han kampen op med brug af snyd, løgn og list. Det bliver ikke bedre af, at Kalen småkærester med pigen Simone, som Valde er betaget af, og hele miseren speedes op af en klatrekonkurrence, som både Valde, Kalen og Simone skal deltage i. Der er sådan set intet i vejen med historien eller fortælleevnen, og bogen er med sine 125 sider overskuelig og fint rettet mod drenge eller piger, som har behov for lidt action for at gide at læse. Det anes, at Kalen måske er så ondskabsfuld, fordi hans mor er død. Og Valde opdager, at det ikke er sjovt at vinde, når man har snydt sig til det. Men en dybere pointe end det må man lede længe efter. Og ved bogens slutning er de gode og de onde stadig lige klart tegnet op.

Anmeldt af: Pernille Persson Aisinger

Daniel Zimakoff E-mail: daniel@danielzimakoff.dk Telefon: 31711956