Fodboldfeber

Fodboldfeber

Viktor skifter hobbyer, som andre skifter underbukser. Og hans forældre har altid givet ham lov. Men en dag får de nok, og det eneste Viktor får, er et stort rungende NEJ! Nu skal han lære at gennemføre, hvad han har startet.

Hvad skal han gøre, når han nu vildt gerne vil på den fodboldlejr i Italien med sin bedste ven, Samuel? Hvordan kan han overbevise sine forældre om, at DENNE her gang, mener han det?

Med hjælp fra Samuel udtænker Viktor det ene plot efter det andet, men hans forældre er svære at overbevise. Og der er ikke meget tid at gøre det i.


Carlsen 2005


Zimakoff er bl.a. kendt fra mange bøger i børnebiblioteket og har tidligere fået flere priser for sine romaner. Her har han skrevet en lille historie om drengen Viktor, som ikke helt kan finde ud af, hvad hans fritidsinteresse skal være. Han har gået til tennis, men lige nu er det fodbold der trækker, måske fordi fodboldklubben skal på tur til Italien, og Viktors nye bedste ven, Samuel, skal med. Men Viktors forældre er ikke helt enige, og de siger nej. Men det stopper ikke Viktor. Og efter mange konflikter, kampe og heldige øjeblikke ender Viktor i Italien. Historien fortæller om, at man må lære at gøre noget færdigt, og at man må arbejde for tingene. Bogen er illustreret med enkelte s/h tegninger, som fint passer til teksten. Ideen med historien og moralen er fin, men det er som om, at historien ikke hænger helt sammen, sproget og stilen virker mange steder lidt for kunstig og letkøbt. Men emnet gør, at den nok alligevel kommer til at gå fint ind hos målgruppen, de 9-11-årige

af Lotte Lykke Simonsen


NÅR FØDDERNE TALER

Ensomhed og vrede

Daniel Zimakoff ligner Glenn Ringtved i andet end boldinteressen. Begge skriver de stilfærdige hverdagshistorier uden brod og morale.

Daniel Zimakoff er ældst i gårde og den mest drevne. Hans speciale er ensomhed og vrede. Sidste år fik han Kulturministeriets børnebogspris for sin ulejlighed.

'Fodboldfeber' drejer sig mod det andet af spillets moderlande - Italien. Her vil Viktor gerne ned for at gå på fodboldskole.

Viktor er en flyvsk natur. Han kan ikke holde fast. For øjeblikket spiller han egentlig tennis og før da bordtennis.

Ketsjere og murbrokker

Forfatteren tager et sjældent håndfast pædagogisk greb om hovedpersonen i sin historie. Den kommer til at handle om flyvskhed.

Forældrene, der hidtil har ofret en mindre formue på ketsjer og bat og bord, lover at give ham rejsen, hvis han vil rydde baghaven for murbrokker.

Hvordan denne banale arbejdsopgave klares, er Daniel Zimakoff i en nøddeskal - og når han er bedst. Morten Olsen er i øvrigt med i bogen på sidelinjen.

Det virker ikke, som om 'Fodboldfeber' skal syd for grænsen i serieform. Det kunne ellers være spændende at høre om turen til Italien, som vege Viktor når i sidste sekund af forældrenes overtid.

Forlaget sætter læsealderen til 6+.

Daniel Zimakoff E-mail: daniel@danielzimakoff.dk Telefon: 31711956