Kollision

Kollision

De to venner Lauge og Oskar har efterårsferie fra gymnasiet og er taget i sommerhus i Nordsjælland. Alene.

Surprise: Oskar har inviteret Saga og Emile derop.

Oskars forældre er til fest og har efterladt deres Tesla i indkørslen. Oskar mener, at der er stil over at hente de to piger på stationen i bil. Ingen af dem har kørekort, og de har fået lidt vin, men … En Tesla kan selv et barn køre.

ABC Forlag 2023 - også som E-bog


Anmeldelse skrevet af Bodil Christensen på bogbotten.dk

”Oskars forældre skal til København til en reception, Oskars mor er journalist og har udgivet en interviewbog. Tænk, hvis det var min mor, der skrev bøger og havde en mand, hus og stort sommerhus. Men i det mindste er hun da nogenlunde rask, bortset fra astma og gigt. Oskars mor har for nylig været igennem en krævende behandling for brystkræft.”

Sådan bliver Lauge og Oskars to forskellige familieliv præsenteret på side 8. De er lige blevet venner, de er seksten år, de går på Espergærde Gymnasium, og de er nu på vej til Oskars mors og fars sommerhus, hvor de skal have en hyggelig weekend. Oskar og Lauge får besøg af Oskars kæreste Saga og hendes veninde Emilie. Alt er lagt op til en virkelig hyggelig aften i et smukt sommerhus. Men… og selvfølgelig er der et ”men”. Der holder en Tesla udenfor sommerhuset, det regner og pigerne skal hentes ved toget. Nok har Oskar ikke kørekort, og nok har han fået to glas vin, men det er jo ganske simpelt at køre en Tesla. Så sker der det, der allerede er fortalt med titlen: Der kommer en kollision. De to unge gutter kører Johannes Nielsen, naboen, en gammel mand, ned. Han dør. De skjuler ulykken, men så følger skylden, ansvaret, loyaliteten, hemmeligheden og alt, der forfølger en flugtbilist. Det bliver en spændende og ganske tankevækkende fortælling: Hvordan tager man ansvar for sit eget liv?

Daniel Zimakoff er god til at fange sproget hos unge, så det ikke bliver ”ungt med de unge”, men derimod troværdigt. Han har været i ungdomsforfatterverdenen i mange år og har skrevet et utal af gode børne – og ungdomsbøger. Her er endnu en.

Det er en letlæst bog med en rimelig kompleks persontegning, et troværdigt persongalleri og så har den en særdeles kompleks problemstilling. Det er med andre ord en bog, der nok kan give anledning til mange samtaler om de nævnte tematikker. Det er en bog, man snildt kan læse som hovedværk i overbygningen. Den er ikke tung, men problemerne er tunge.


Materialevurdering

Kort om bogen

Lauge og Oskar er bedste venner, men da de skal gemme på en frygtelig hemmelighed, kommer Lauge i tvivl om, hvor hans loyalitet skal ligge - hos ham selv, eller Oskar? Kortroman fra 14 år og opefter

Beskrivelse

Lauge skal besøge Oskar i hans flotte sommerhus i efterårferien.

De to drenge skal være alene - eller det tror Lauge i hvert fald, indtil Oskar afslører at han har inviteret sin kæreste, Saga og veninden Emile. Drengene gør klar til middag, men da pigerne skal hentes på stationen lokker Oskar med en tur i farens Tesla - for selvom man har drukket vin og ikke har kørekort kan man da godt køre en Tesla? Men i mørket og med promille i blodet sker der en frygtelig ulykke, som drengene dækker over. Ikke med Lauges gode vilje og snart ædes han op indefra af hemmeligheder og dårlig samvittighed. Både over ulykken, over at holde Emile hen i uvished og over det han lavede med Saga, da hende og Oskar havde slået op. Hvad sker der når det hele bobler over?

Vurdering

Interessant og velskrevet kortroman om det moralske dilemma Lauge befinder sig i, med både ansvarsfølelse og -fralæggelse. Lauges følelser og frustrationer er tydelige at mærke og som læser forstår man godt hans samvittighedskvaler. Bogen har en åben slutning, som kan give fx udskolingselever mulighed for at digte videre

Andre bøger om samme emne/genre

Sort asfalt, Snitch og Det bedste til mig og mine venner handler alle om unge og venskaber der bliver sat under pres

Til bibliotekaren

Kan varmt anbefales til folkebibliotek og PLC

Skrevet af Line Dalbro Schaumann

Tags: EBOG

Daniel Zimakoff E-mail: daniel@danielzimakoff.dk Telefon: 31711956