Grim weekend

Grim Weekend

Abel venter besøg af Kaya, som han håber på at score.

Gustav skal i byen og drikke hjernen ud med sin skodven.

De to brødre er alene hjemme hele weekenden, og alt er, som det skal være.

Alligevel går det galt. Helt galt.


Gyldendal 2009


Daniel Zimakoff inviterer til fest i ungdomsklubben

Ungdommens udskejelser i weekenden og det dramatiske møde mellem kønnene portrætteres nådesløst.

Af Steffen Larsen.

Hjemme hos brødrene Gustav og Abel er det en forældreløs weekend som så mange andre.

»Vi sad i læderland foran fladtossen og drak breezers«. Men i løbet af kort tid sker der en hel masse.

Daniel Zimakoff har skrevet et skæbnefuldt drama med bibelske undertoner.

Og selv om ’Grim weekend’ er ekstrem, så er den næppe helt ualmindelig.

Ud i nattelivet
Efter mere sprut og galar og piller daffer Gustav og hans ven Kapers ud i nattelivet. Det vil sige ungdomsklubbens sodavandsdisko. Her samler de et par småtøser op, som hygger om dem i et legehus.

Imens får Abel besøg af Kaya, der er ret avanceret. Og i løbet af få kapitler er kursen sat mod katastrofer og pludselig død.

Daniel Zimakoff lader sine fire hovedpersoner komme til orde i de forskellige kapitler. Bedst er han til roden Gustav. Og måske havde projektet fungeret bedre uden dette kor af stemmer.

Nådesløst portræt
Handlingen er effektiv og med stigende, ubærlig spænding. Forfatteren giver et nådesløst portræt af en virkelighed, som er fast inventar ved baller i haller og huler. De fleste kommer jo over det!

Men for mange er det dog en unødvendig, uskøn indgang til dét med det modsatte køn. Her i ekstrem grad.

’Grim weekend’ er sort som en skovsø. Forfatteren forsøger ikke at forklare, hvorfor det går så galt. Men han dynger godt på med sygdom og en død lillesøster. Foruden alt det andet.

Lidt uprøvet kærlighed dukker op midt i historien, men den har ikke en jordisk chance, når man er »bønneskæv og stangbacardi«.


Anmeldt af: Carl Christian Rasmussen

Sex, sprut, stoffer og selvoptagethed kan være en farlig blanding. I Daniel Zimakoffs hænder bliver det en dødbringende cocktail.

Forfatteren har givet sin roman titlen "Grim weekend". Det må siges at være noget af en underdrivelse med den handling, som bogen har.

De to brødre Abel og Gustav er alene hjemme i en weekend i forstadsvillaen i Birkerød. Abel venter på en pige, Kaya, som han håber vil blive hans kæreste. Banen er klar til en weekend med alt det sjove: Tøser, sprut og piller. Det drejer sig om at gå hele vejen med pigerne og drikke hjernen ud. Sådan som der altid er lagt op til, når brødrene er alene hjemme.

Men noget går helt og aldeles galt. Kayas lillesøster Lea sætter uden at ville det en lavine i gang.

Zimakoff har skrevet en roman med undertoner af græsk tragedie. Hovedpersonerne kan ikke ændre på nedturen mod den endelige katastrofe.

Man kan synes, at dette blot er endnu en roman om rodløs, selvoptaget, selvdestruktiv ungdom fra de københavnske forstæder. Men Daniel Zimakoff skriver nådesløst realistisk uden løftede pegefingre. Ved at lade hovedpersonerne komme til orde i de forskellige kapitler skabes en stigende spændingskurve, hvor det bliver læseren, der samler trådene. Læseren kommer også til at kende personernes motiver for deres handlinger, men har i sagens natur ingen mulighed for at gribe ind. Man kan kun se på, mens lavinen ruller.

En meget stærk ungdomsroman om en aldeles grum weekend.

Undervisere.dk


4 af 6 stjerner

»Grim weekend« af Daniel Zimakoff er virkelighedsnær og oprivende fortalt på skift af historiens fire vigtigste personer.

Af Kari Sønsthagen
Torsdag den 16. april 2009, 22:30

Dette fortællergreb giver læseren en indsigt, som de implicerede ikke har, og det gør historien mere barsk, giver spændingen en ekstra tak og får personerne til at fremstå med flere nuancer. Zimakoff er en garvet mainstreamforfatter, som denne gang har flået fjollefiltre og overfladelag af. Romanen starter optimistisk. Brødrene Abel og Gustav har huset for sig selv en hel weekend, og det skal udnyttes. Abel skal have sin wannabe kæreste Kaya på besøg, og den vilde lillebror skal fyre den af med sin altid stenede ven Kapers. Der er sex, promiller, piller og postyr i stor stil på programmet, men noget går grueligt galt. Det er Kayas lillesøster, der uforvarende sætter det grimme skred i gang. Og hun vil endda blot have det sjovt, men befinder sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt og går med til de forkerte ting. Det bliver til en livsfarlig blanding.


Lektørudtalelse

Beskrivelse
Med vanlig tæft for den gode, realistiske historie, der gradvist folder sig ud og bliver til den store,nervepirrende katastrofe, fortæller forfatteren Anvendelsesmuligheder/målgruppe/niveau Grum, troværdig og desværre meget realistisk historie om og for unge af begge køn i 14-17-års alderen. Omslaget udsender tidssvarende signaler og bagsideteksten formidler indholdet godther, eller rettere lader en gruppe unge selv fortælle om den weekend, hvor forældrene er væk og alt går op i druk, stoffer og fejlplaceret sex, der ikke kun rammer dem på kort sigt men virkeligt sætter sig forfærdelige spor i resten af deres liv. Der er ingen løftede pegefingre fra en voksen fortæller, bare unge der dummer sig så kraftigt, at det må være en advarsel til alle i samme situation. Miljøet er endnu en gang middelklassens unge fra Nordsjælland (Birkerød), og det er spændende og gribende læsning

Sammenligning
Der er udkommet mange danske ungdomsromaner de seneste år med fokus på festlivet med druk, narko og sex de fleste af dem skrevet af unge forfattere, men Zimakoff har en evne til at gøre problemerne mere brede og almene og stadigvæk holde spændingen oppe

Samlet konklusion
En velskrevet, nutidig roman om et aktuelt emne. Der overdramatiseres ikke, men den er skræmmende realistisk og fortjener et bredt publikum.

Lektør: Elin Søborg


Daniel Zimakoffs seneste ungdomsroman har titlen ”Grim weekend” – og det bliver i sandhed en grim weekend, hvor alt går galt for hovedpersonerne i romanen. Alene ”forordet” indikerer med al ønskelig tydelighed, at det noget vil gå galt, ja, meget galt:

Jeg følger begravelsen fra mig skjul bag en gravsten. Med mors teaterkikkert for øjnene. Det, jeg ser, er ikke teater, men forbandet virkelighed. Et sort tæppe er trukket hen over himlen, og regnen slører linsen. Nu kaster præsten jord på, hvad mon han siger? Sikker noget i retning af: Af jord er du kommet, men se nu at komme videre. Nemt for ham at sige. Et liv er forbi, alle omkring graven har mistet, og jeg … jeg har mistet min eneste bror. Alt sammen på grund af Kaya. Tiden læger alle sår, siger man. Jeg tvivler, der skal ilt til, for at et sår kan læges, og mit sår er et indre sår, der ikke får ilt.

Det er 1.g´eren Gustav – Gus – der reflekterer – yderst klart og realistisk, men desværre for sent.

Daniel Zimakoff bruger hele fire stemmer i romanen: Abel og Gustav, storebror og lillebror, Kaya, der er på vej til at blive kæreste med Abel, den fornuftige storebror. Gustav er den vilde og utilpassede med en vis rå (pige)charme, og endelig som den fjerde stemme har vi Kapers (Kasper), Gustavs flippede ven, der ikke skyr noget rusmiddel – grænser er ikke noget, han overhovedet kender til.

Abel og Gustav lever i en familie, der bærer på en dyb sorg. Lillesøsteren døde nemlig, hun løb ud foran en bil. Hun blev 8 år.

De to brødre reagerer forskelligt på sorgen. Abel er den fornuftige, kloge, reflekterende og velovervejede, mens Gustav reagerer ved at være vild og utilpasset. Forældrene tager ofte op i sommerhuset i weekenderne, og så er de to store drenge overladt til sig selv, og den får ikke for lidt – især Gustav har svært ved at finde grænserne.

I den grimme weekend tuller Gus og kammeraten Kapers rundt, møder et par teenagepiger, som de ”leger” lidt med i et legehus. Derefter går turneen videre, og senere på natten ender de hjemme hos Abel, der har Kaya på besøg for første gang. Det går dog ikke helt efter planen mellem Kaya og Abel, og på et tidspunkt i løbet af natten skal Kaya på toilettet. Her finder hun Kapers, der har brækket sig i håndvasken, men ved synet af hende bliver han erotisk opstemt og forsøger at voldtage hende. Gus kommer til og redder hende fra voldtægten. Gus bliver imidlertid lun på Kaya, og det opdager Abel selvfølgelig, og det får fatale følger for forholdet mellem brødrene. Kapers møder næste dag, en af pigerne fra legehuset, Lea – det viser sig at være Kayas lillesøster – han lokker hende med på en rotur, der imidlertid ender fatalt: Lea drukner efter, at Kapers har voldtaget hende i robåden. Det er hendes begravelse, der er beskrevet ovenfor, og som Gus overværer i tilbørlig afstand.

Daniel Zimakoff bruger til fulde sine fornemme evner til at dreje en god og realistisk historie, der foldes mere og mere ud og til sidst bliver til en stor og voldsom katastrofe.

Miljøet er middelklassens unge fra Nordsjælland (Birkerød), og det er spændende, nervepirrende og gribende læsning lige fra første sætning. Jeg måtte tage den i små bidder, for ”Grim weekend” er utrolig barsk læsning, men desværre kan jeg ikke afvise historien som en realistisk mulighed. Det er nemlig en rystende, skræmmende realistisk, troværdig og velskrevet historie.

Bent Rasmussen, redaktør af "SKOLEBIBLIOTEKET"
Marts 2009.

Daniel Zimakoff E-mail: daniel@danielzimakoff.dk Telefon: 31711956